Calorie in, Calorie out?

Afvallen is zo simpel als meer energie verbruiken dan dat je erin stopt. Toch?

Ja en nee.

Natuurlijk, het overtollige opgeslagen vet waar je vanaf wil moet je lichaam als energie gaan gebruiken. Dat werkt alleen als er niet voldoende energie uit je voeding binnenkomt. Dus ja, je moet minder calorieën eten dan je verbruikt als je wilt afvallen. Je kunt dat doen door minder te eten óf door meer te verbruiken. Maar je moet heel wat kilometers hardlopen om één boterham te verbruiken, dus het makkelijkst is minder eten.

MAAR: als je calorieën gaat minderen, is het is heel belangrijk wát je eet.

De wetenschap is er nog niet uit, het ene onderzoek toont zus aan, het ander zo. De trends vliegen van vetarm, naar suikervrij, naar koolhydraat arm, tot veganistisch. Er is gelukkig één ding waar men het over eens is: proteïne. Onze eetgewoonte zijn de laatste decennia verschoven naar een dieet met veel minder proteïne. En die proteïne is vervangen door koolhydraten, dus dat we daarmee moeten minderen klopt ook wel. Maar koolhydraatvrij of koolhydraatarm is niet nodig.

Dus we moeten meer proteïne eten. Dan zijn die koolhydraatarme diëten met dieetrepen en shakes toch super?

Nee.

Om goed te kunnen functioneren, moet je hormoonhuishouding in balans zijn. Alleen dan zal het lichaam het opgeslagen vet als energie gebruiken. En om die hormoonhuishouding in balans te krijgen, heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Een dieet van één grote zak chips per dag (1246 calorieën) en een liter cola (440 calorieën) levert minder calorieën dan je verbruikt, maar zal na een paar dagen zorgen dat je lichaam in de spaarstand gaat omdat er geen voedingsstoffen binnenkomen. Je hormoon huishouding is uit balans, je voelt je slecht en vermoeid. En je valt niet meer af. Bovendien heb je de hele dag honger omdat je lichaam niet gevoed wordt en om echt eten blijft vragen. Je lichaam kan niks met bewerkt voedsel, ook niet met dieetrepen. Je moet echt voedsel eten: groente, fruit, gezonde proteïnen en gezonde koolhydraten.

Dus ja, afvallen is zo simpel, als je de juiste calorieën eet!